Köttfri måndag

Struntar jag fullständigt i. Jag försöker istället äta grönsaker, sallad, frukt och bär varje dag. Jag är en militant ickevegan.Jättetrotsig sådan.

Nedan kommer ett inlägg som ni kan roa er med att läsa.

Nu ska jag försöka bena ut lite missförstånd som vår kära mjölkko råkat ut för. Här och där hängs mjölkkossan ut som en klimatbov, vilket är så fel.
Mjölkkossan är egentligen i mångt och mycket räddningen för klimatet, och då menar jag naturligtvis den svenska kossan. För att citera WWF: ”Kött bidrar med viktiga näringsämnen i den svenska kosten och är en nyckelfaktor för vårt öppna landskap”.

Vi behöver våra öppna landskap för att behålla den biologiska mångfalden, i den finns ju våra naturliga pollinatörer som i sin tur ser till så att vi kan få skördar. En tredjedel av alla våra artrika naturbeten betas av djur av mjölkras. Att bli vegan är ett säkert sätt att döda den biologiska mångfalden.
Våra naturbeten fungerar även som kolsänkor. När gräset betas av så lagrar växten in kol i rötterna. Vilken fenomenal lösning.
Samma sak händer när vi slår av gräset för att ta foder till korna. Då lagras det också in kol.

Själva naturbetena går inte att använda till annan odling, de måste betas. En stor andel av arealen det odlas gräs på passar inte för odling av humanföda. Det är underbart att vi kan förädla detta gröna guld genom kossan som gör om det till kött och mjölk.
Kor äter mer än gräs, de behöver ett proteinrikt foder för att inte bli sjuka. En svensk kos foderstat består till 90 procent av svenskodlat foder. Två procent av fodret kommer ifrån sojan, det är 25 procent mindre än för övriga europeiska mjölkkor.
All soja våra kor äter är certifierad, det vill säga den får inte odlas på bekostnad av skövling av regnskogar, arbetarna ska ha bra villkor och det är begränsat vilka bekämpningsmedel som får användas. De ekologiska korna får soja som är odlat enligt Kravs regler i Italien.

Vi i Billinge odlar åkerbönor. Vissa år ger det fantastiskt bra, andra år blir det uppätet av skadedjur, blir aldrig moget och liknande. Men ambitionen finns hos de flesta: att vara självförsörjande vore det optimala. Våra mjölkkor går att jämföras med elitidrottare och bara det bästa är gott nog.
Tack vare att de svenska mjölkkorna mjölkar så bra och äter mycket svenskodlat foder bidrar de med 44 procent lägre utsläpp än övriga världens mjölkproduktion, som står för 2-3 procent av all världens växthusgaser.

Jämför man kött från Brasilien med svenskt så är det svenska 30 procent bättre för miljön och klimatet. Brasilianskt kött växer långsamt, då hinner djuren bli gamla och släpper således ut mer gaser. Dessutom att de går på marker där regnskog vuxit.
Naturvårdsverket kom nyligen fram till att vi i Sverige har minskat våra klimatutsläpp det senaste året, men räknar man in de utsläpp som svenskarnas konsumtion bidrar med i andra länder, ja då har utsläppen ökat i stället. Bidragande orsaker är importen av livsmedel och svenskarnas flygresor!

Så snälla skyll inte den svenska mjölkkossan för klimatförändringar, hon ser till så att vi får kolsänkor i vår omgivning, hon ser till att vi har humlor, bin och fjärilar kvar som ger oss skördar och hon ger oss en näringstät dryck och ett proteinrikt kött.
Tänk istället till när du står där vid köttdisken med det frestande priset på brasiliansk oxfilé. Välj då istället det klimatsmarta svenska ihop med säsongens grönsaker, lite mindre kött och mer grönt.
Naturskyddsföreningen säger inte att vi ska sluta äta kött, de säger: ät mindre med kött, men välj rätt kött. WWF ger gult ljus till svenskt nötkött och grönt ljus till svenskt naturbeteskött och ekologiskt kött. WWF ger rött ljus för all importkött.

Tänk även till när du bokar resa. Nu tycker jag att alla har rätt till semesterresa, men måste man flyga så långt? En Thailandsresa ger lika stort utsläpp som alla mina kor tillsammans gör på ett år. Värt att tänka på. Kanske en sådan resa någon gång i livet, men det är kanske värt att fundera över om man måste åka vartannat år.
// Anette Gustawson.
 

Kommentera här: