Fortsättning Nybergs Deli

Innehåll i deras "GOURMETmörade hittepå styckningsdetaljer":
 
Skinka av gris (88 %), vatten, salt, druvsocker, naturlig arom, vinäger,
vegetabilisk fiber.
 
Förtydligande av naturlig arom: 
En arom är ett koncentrat av en specifik smak som används inom livsmedelsindustrin för att framhäva en produkts smak när inte den naturliga råvaran håller tillräckligt hög kvalitet eller när man inte vill lägga pengar på att tillsätta en viss naturlig ingrediens.
För att få kalla en arom NATURLIG måste grundråvaran komma från naturen vilket låter väldigt tryggt för oss konsumenter, vad som inte framgår är att man nödvändigtvis inte måste utgå ifrån SMAKEN på aromen man vill framhäva – med dagens välutvecklade aromindustri kan man tillexempel framställa jordgubbsarom från sågspån av gran – och det är enligt EU helt OK att benämna detta som ”naturlig jordgubbsarom” i innehålls förteckningen! För att framställa exempelvis en kycklingarom behöver man 12 olika kemiska aromer och slutresultatet får sedan lov att kallas naturlig arom trots att ingen kyckling var närvarande!
 
För övrigt kan jag nämna att Nybergs Deli vann första pris för år 2015 största matbluff med sin Ländfile..
Grattis matfuskare. 
Skinka blev filé
Genom att stycka delar av skinkan på ett nytt vis skapade Nybergs deli en helt ny styckdetalj: ländfilén. "Länd" är ett ganska sällan använt ord för bakdel. Men att det skulle röra sig om en filé, en dyrare och finare styckdetalj, var svårare för konsumenterna att smälta. Namnet var alltför långt ifrån verkligheten, tyckte även miljöförvaltningen, och i somras var företaget tvunget att byta namn på produkten. "Gourmetmörningen" består för övrigt av bland annat vatten, druvsocker, arom och vattenbindande vegetabiliska fibrer. Kötthalten: 88 procent.
 
 

Kommentarer:

1 Annacarin:

Ja det där med kötthalt 88% är ju inget annat än helt för jävligt. Om det hade varit något som verkade vara tillagat så hade man kunnat tro att det var andra ingredienser som var de resterande procenten ( panering, ägg, grönsaker ), men när det är något som borde vara rent kött med möjligen 1% salt och kryddor så blir man bara ledsen!!

Kommentera här: